Niskie drzewo do 10 metrów wysokości. Ma nieregularną, sklepioną, luźną koronę na prostym i smukłym pniu. Młode gałązki lśniące. Liście delikatnie piłkowane, ciemnoczerwone, purpurowe, brązowawe. Odwrotnie jajowate lub eliptyczne, dość cienkie. Kwiaty białe, u niektórych odmian różowe, o średnicy do 2,5 cm. Zazwyczaj osadzone pojedynczo na długich szypułkach. Rozwijają się równocześnie z listnieniem lub na krótko przedtem. Kwitnie na przełomie marca i kwietnia. Owoc żółty do czerwonego, na długim ogonku, twardy – przypomina dużą czereśnię. Ałycza dobrze znosi suszę, najlepiej rośnie na glebach lekkich, piaszczystych. Odmiany ozdobne powinny mieć stanowisko słoneczne, a trawnik wokół rośliny koszony. Przez lato można rośliny nawozić. Odmiany ozdobne rozmnaża się przez szczepienie lub okulizację na siewkach gatunku. Typowa dziko rosnąca forma jest uprawiana i stosowana jako podkładka dla innych śliw. Jest uprawiana jako roślina ozdobna. Najczęściej uprawia się kultywary o czerwonych liściach. Nadaje się też na żywopłoty, zarówno formowane, jak i nieformowane. Żywopłot można dowolnie ciąć - kształtować i tworzyć dowolne formy. Ma bardzo duży przyrost roczny nawet 80cm. Aby się krzewiła trzeba ją przycinać zostawiając roczny przyrost na około 40cm. Całkowicie mrozoodporna, świetnie znosi zarówno susze jak i zanieczyszczenia powietrza.
Z owoców sporządza się napoje bezalkoholowe, wina, nalewki, kompoty, marmolady, galaretki. Dzięki wysokiej zawartości pektyn sok z ałyczy odznacza się dużą zdolnością galaretującą i daje przeźroczystą, żółtawą galaretę.
Do tego produktu mogą byc przydatne:
© Szkółka Matysiak