Rzadko spotykany w ogrodach krzew, niezwykle cenny i odporny na nasze warunki atmosferyczne. Odmiana powstała z połączenia malin i truskawek - po raz pierwszy wyhodowano owoce w Chile. Jest to odmiana, która niewątpliwie przez swój pyszny smak, niecodzienny atrakcyjny wygląd przyciąga niejednego konesera owocowych smaków, zwłaszcza, że wchodzi w owocowanie kiedy większość owoców się kończy. Dorosta do 60cm wysokości o pokroju zbliżonym do kulistego. Posiada białe duże kwiaty zapylane przez owady. Owoce są żywoczerwone, dojrzewają w sierpniu, duże, kuliste i błyszczące. Są jadalne, w smaku przypominają owoce morwy, średnicy ok. 30mm. Owocuje na pędach jednorocznych.
Owoce malinotruskawki nadają się do spożycia na surowo, w smacznych deserach owocowych lub jako przetwory. Poleca się przede wszystkim sporządzanie konfitur i dżemów, ponieważ owoc daje prawdziwą głębię smaku – co z kolei stanowi prawdziwy raj dla podniebienia. Malinotruskawka najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych i w półcieniu, dorasta do 60-70cm wysokości ma kulisty pokrój. Dobrze czuje się w glebach żyznych, wilgotnych, odpowiednio przewiewnych o pH dość kwaśnym. Charakteryzuje się wysokim współczynnikiem odporności na działanie niskich temperatur. Na zachodzie zdobywa bardzo szybko popularność. W sklepach owoce jeśli się pojawią znikają bardzo szybko i nic dziwnego smak owoców jest rewelacyjny. U nas dopiero zdobywa rynek i słusznie bo to roślina idealna do naszego klimatu. Roślina rodzi średniej wielkości, białe kwiaty już w maju. Natomiast duże, jadalne, owoce mające ok 4 cm średnicy pojawiają się pod koniec sierpnia. Na pojedynczej roślinie poszczególne owoce dojrzewają stopniowo, dlatego można długo cieszyć się ich owocami.
Do tego produktu mogą byc przydatne:
© Szkółka Matysiak