Prowadzimy rodzinną plantację derenia jadalnego. Zlokalizowana jest na Lubelszczyźnie z dala od dróg i przemysłu. Posiadamy certyfikat EKO, który dowodzi że owoce derenia przez nas sprzedawane są wolne od pestycydów, sztucznych nawozów i GMO.
Owoce derenia, które możecie kupić w naszym sklepie internetowym są przez nas ręcznie zbierane i sortowane dzięki czemu wysyłamy do Was najładniejsze owoce.
Nasza plantacja posiada system nawadniania co sprawia, że owoce niezależnie od pogody są zawsze pełne soku.
Na naszej plantacji owoce derenia jadalnego mają podłużny kształt podobny do łezki (spotykane są odmiany derenia o owocach owalnych). Dorastają do 4 cm długości. W pełni dojrzałe owoce mają intensywnie ciemnoczerwony kolor i są miękkie. W środku znajduje się stosunkowo duża podłużna pestka. W sprzedaży posiadamy także żółte owoce derenia jadalnego.
Dojrzałe owoce derenia jadalnego są słodkie z delikatną nutą cierpkości. Przypominają w smaku wiśnię i żurawinę. Są bardzo aromatyczne. Świeżo zerwane owoce zazwyczaj są lekko kwaśne i cierpkie ponieważ mają mniejsze stężenie cukrów niż kwasów organicznych. Dlatego zalecamy świeże owoce derenia umieścić w przewiewnym miejscu na kilka dni (zazwyczaj od 3 do 7) aby w pełni się dojrzały – staną się miękkie, a smak słodki. Można także je zamrozić co złagodzi ich smak.
Lekka kwaśność i cierpkość nadaje przetworom z derenia wytrawnego smaku co w naszej opinii jest cechą wyróżniającą ten owoc.
Owoce wykorzystywane są głównie w kuchni. Nadają się bezpośrednio na kompot z suszu, do herbaty oraz naparów a także owsianki i różnego rodzaju deserów! Suszone owoce derenia mogą być również stosowane jako przyprawa do sosów i marynat.
Poniżej zamieszczamy linki do badań owoców derenia pod kątem działania prozdrowotnego:
Tytuł:Iridoids and anthocyanins in cornelian cherry (Cornus mas L.) cultivars
Tytuł:Cornelian Cherry (Cornus mas L.) Iridoid and Anthocyanin-Rich Extract Reduces Various Oxidation, Inflammation, and Adhesion Markers in a Cholesterol-Rich Diet Rabbit Model
Tytuł:The effects of cornelian cherry supplementation on the lipid profiles in rats: A systematic review and meta-analysis
Tytuł:Antihyperglycemic and insulin secretagogue effects of cyanidin-3-O-galactoside and other anthocyanins from fruits (badanie obejmujące antocyjany z C. mas)
© Szkółka Matysiak