Darmowa przesyłkaDarmowa przesyłka dla zamówień od 150 zł
Gratis do zamówień
GRATISOWY produkt do wyboru dla zamówień od 80zł (lista gratisowych produktów dostępna w koszyku)

Suszone Owoce Dereń jadalny Czerwony

Suszone Owoce Dereń jadalny Czerwony

 

Wysyłka Wysyłamy w ciągu 2-3 dni
Dostawa Dostawa od 14,90 zł Dostawa lub odbiór osobisty
  • Ręcznie zbierane i sortowane
  • Idealne na przetwory
  • Nawadniana plantacja = soczyste owoce
Opakowanie:
Cena: 7,00 zł / kg
kg
Zamówienie telefoniczne: Zamówienie telefoniczne 533 585 532

 

Świeżo ususzone czerwone owoce derenia jadalnego

Prowadzimy rodzinną plantację derenia jadalnego. Zlokalizowana jest na Lubelszczyźnie z dala od dróg i przemysłu. Posiadamy certyfikat EKO, który dowodzi że owoce derenia przez nas sprzedawane są wolne od pestycydów, sztucznych nawozów i GMO.

Owoce derenia, które możecie kupić w naszym sklepie internetowym są przez nas ręcznie zbierane i sortowane dzięki czemu wysyłamy do Was najładniejsze owoce.

Nasza plantacja posiada system nawadniania co sprawia, że owoce niezależnie od pogody są zawsze pełne soku.

🔴 Jak wyglądają owoce derenia jadalnego

Na naszej plantacji owoce derenia jadalnego mają podłużny kształt podobny do łezki (spotykane są odmiany derenia o owocach owalnych). Dorastają do 4 cm długości. W pełni dojrzałe owoce mają intensywnie ciemnoczerwony kolor i są miękkie. W środku znajduje się stosunkowo duża podłużna pestka. W sprzedaży posiadamy także żółte owoce derenia jadalnego.

🔴 Smak owoców

Dojrzałe owoce derenia jadalnego są słodkie z delikatną nutą cierpkości. Przypominają w smaku wiśnię i żurawinę. Są bardzo aromatyczne. Świeżo zerwane owoce zazwyczaj są lekko kwaśne i cierpkie ponieważ mają mniejsze stężenie cukrów niż kwasów organicznych. Dlatego zalecamy świeże owoce derenia umieścić w przewiewnym miejscu na kilka dni (zazwyczaj od 3 do 7) aby w pełni się dojrzały – staną się miękkie, a smak słodki. Można także je zamrozić co złagodzi ich smak.
Lekka kwaśność i cierpkość nadaje przetworom z derenia wytrawnego smaku co w naszej opinii jest cechą wyróżniającą ten owoc.

🔴 Do czego można wykorzystać owoce derenia jadalnego

Owoce wykorzystywane są głównie w kuchni. Nadają się bezpośrednio na kompot z suszu, do herbaty oraz naparów a także owsianki i różnego rodzaju deserów! Suszone owoce derenia mogą być również stosowane jako przyprawa do sosów i marynat.


Poniżej zamieszczamy linki do badań owoców derenia pod kątem działania prozdrowotnego:

Tytuł:Iridoids and anthocyanins in cornelian cherry (Cornus mas L.) cultivars

  • Autorzy/Rok: Kucharska, A. Z. i inni, 2015
  • Publikacja:Journal of Food Composition and Analysis
  • Wnioski: Badanie to zidentyfikowało irydoidy (zwłaszcza kwas loganowy) i antocyjany jako kluczowe związki bioaktywne w owocach derenia. Potwierdzono, że związki te wykazują silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, co może mieć znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych.
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157515000307?via%3Dihub

Tytuł:Cornelian Cherry (Cornus mas L.) Iridoid and Anthocyanin-Rich Extract Reduces Various Oxidation, Inflammation, and Adhesion Markers in a Cholesterol-Rich Diet Rabbit Model

  • Autorzy/Rok: Sozański, T. i inni, 2022
  • Publikacja:International Journal of Molecular Sciences
  • Wnioski: W badaniu na modelu zwierzęcym wykazano, że ekstrakt z derenia bogaty w irydoidy i antocyjany znacząco obniżył poziom markerów stanu zapalnego, stresu oksydacyjnego i adhezji komórkowej, które odgrywają istotną rolę w rozwoju miażdżycy.
  • https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9959706/

Tytuł:The effects of cornelian cherry supplementation on the lipid profiles in rats: A systematic review and meta-analysis

  • Autorzy/Rok: Shidfar, F. i inni, 2021
  • Publikacja:Food Science & Nutrition
  • Wnioski: Ta metaanaliza badań na zwierzętach wykazała, że suplementacja dereniem jadalnym znacząco obniżyła poziom cholesterolu LDL ("złego" cholesterolu), trójglicerydów i cholesterolu całkowitego.
  • https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8358377/

Tytuł:Antihyperglycemic and insulin secretagogue effects of cyanidin-3-O-galactoside and other anthocyanins from fruits (badanie obejmujące antocyjany z C. mas)

  • Autorzy/Rok: Jayaprakasam, B. i inni, 2011
  • Publikacja:Journal of Agricultural and Food Chemistry
  • Wnioski: Badanie in vitro wykazało, że specyficzne antocyjany obecne w dereniu jadalnym (cyjanidyno-3-galaktozyd i pelargonidyno-3-galaktozyd) skutecznie stymulowały wydzielanie insuliny przez komórki trzustki.
  • https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10818799/

 

Mogą Cię zainteresować

Miechunka suszona owoc
Wysyłamy w ciągu 2-3 dni
8,00 / szt
Śliwki suszone bez pestek 1kg
Wysyłamy w ciągu 2-3 dni
Śliwka suszona
24,99 / szt
Morele suszone jasne
Chwilowy brak
9,89 / szt
Suszony głóg owoc
Wysyłamy w ciągu 2-3 dni
Suszone owoce
5,00 / szt
Suszony banan
Chwilowy brak
4,99 / szt

© Szkółka Matysiak

Oprogramowanie KQS.store : Realizacja: dotSell reklama sklepów internetowych