Owoce pigwowca z naszej plantacji sprzedajemy już od kilku lat, rosną z dala od dróg i miast w zacisznym rejonie Lubelszczyzny, nieopodal urokliwego Kazimierza Dolnego i Nałęczowa - mamy stałych klientów i TY MOŻESZ DO NICH DOŁĄCZYĆ! Nie stosujemy na niej nawozów sztucznych ani oprysków chemicznych. Plantacja jest wyściółkowana co ogranicza wzrost chwastów i nie stwarza potrzeby stosowania środków chemicznych. Krzewy są nawadniane - dzięki czemu owoce są soczyste i pełne witamin. Warto pamiętać, że owoce pigwowca japońskiego nie przyjmują metali ciężkich - są od nich zupełnie wolne! Naturalnie mętny - zatrzymuje niemal wszystkie witaminy i wartości odżywcze świeżego owocu pigwowca. Posiada cukry wyłącznie naturalnie występujące w owocach. Łagodnie pasteryzowany (nie traci żadnych witamin), tak aby jak najdłużej zachował swoje walory smakowe i substancje odżywcze.
Jeden litr soku tłoczony jest z 2kg świeżych owoców. Przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu w temp. 3-15℃ do 21 dni. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w przeciągu 14 dni.
Owoce pigwowca i pigwy możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych przetworów jest sok. Jego spożywanie może przynieść nam wiele korzyści dla zdrowia. Owoce pigwowca mają w sobie bardzo dużą zawartość witaminy C – podobnie jak sok wyciśnięty z ich owoców. Wystarczy jedna porcja 100ml soku dziennie a dostarczymy naszemu organizmowi ogromną ilość naturalnej witaminy C, która uodparnia i wzmacnia nasz organizm. Oprócz tego zawierają sole mineralne, takie jak miedź, żelazo i potas, a także witaminy z grupy B i bardzo dużą ilość pektyn. Pigwowiec dostarczy nam również cennych kwasów owocowych. Profity możemy czerpać też z olejków lotnych, dzięki którym owoce pigwowca charakteryzują się tak intensywnym zapachem. Nalewki i soki z pigwowca wspomogą nas przy przeziębieniu i grypie. Prekursorzy medycyny naturalnej od zawsze wykorzystywali owoce pigwowca do leczenia dolegliwości gastrycznych. Zawarte w nich substancje, między innymi taniny, regulują pracę żołądka i jelit, działają przeciwwymiotnie, łagodzą zgagę, wzmacniają wątrobę i polepszają apetyt. Owoce pigwowca oraz sok, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, doskonale działają na skórę, głównie chroniąc ją przed przedwczesnym starzeniem. Pijąc sok przeciwdziałamy również zachorowaniu na raka, nie tylko skóry.
Pigwowiec i pigwa - ZŁOTY OWOC RAJU - POLSKA CYTRYNA - łączy to co najlepsze z jabłoni, gruszy i cytryny. W formie surowej jest twardy i kwaśny. Za to do przetworów i soków nadaje się idealnie. Pigwowiec zasługuje na uwagę również ze względu na swoje właściwości lecznicze.
Poznaj je i dowiedz się, co zyskasz pijąc co dzień 100 ml soku (najlepiej na czczo):
- Jest naturalnym źródłem witaminy C
- Podnosi odporność - wygraj z przeziębieniem!
- Obniża cholesterol - pogromca tłuszczu!
- Znakomicie zastępuję cytynę
- Znakomity dodatek do napojów dietetycznych
- Źródło cennego błonnika pokarmowego
- Hamuję rozwój cukrzycy
- Wykazuje silne działanie przeciwwirusowe
- Skuteczne działanie przeciwbiegunkowe
- Przyspiesza przemianę materii oraz poprawia procesy trawienne
- Pektyny zawarte w soku ograniczają wchłanianie cukrów z pożywienia
- Przeciwutleniacze zawarte w soku skutecznie zapobiegają powstawaniu zmian nowotworowych
- Błonnik sprzyja usuwaniu toksyn oraz metali ciężkich z organizmu, natomiast przeciwutleniacze pomagają w walce z wolnymi rodnikami
© Szkółka Matysiak