Naturalnie mętny - zatrzymuje niemal wszystkie witaminy i wartości odżywcze świeżych owoców derenia jadalnego. Posiada cukry wyłącznie naturalnie występujące w owocach. Łagodnie pasteryzowany w odpowiedniej temperaturze - tak aby jak najdłużej zachował swoje walory smakowe i substancje odżywcze.
1 litr soku ≈ 2,5 kg świeżych owoców
Sok z owoców derenia to niezwykły produkt charakteryzujący się całkowicie naturalnym składem. Owoce derenia mają cierpki smak podobny do żurawiny-wiśni. Owoce derenia stanowią niezwykle bogate źródło witaminy C (około 200mg/100g masy), witaminy P oraz witamina A, a także makro- i mikroelementów (przede wszystkim związków żelaza), flawonoidów, kwasów organicznych, przeciwutleniaczy, biostymulatorów, pektyn, garbników, węglowodanów (około 10–13%) oraz innych minerałów. Dzięki temu zestawowi składników, owoce derenia jadalnego są surowcem często wykorzystywanym w medycynie tradycyjnej. DEREŃ Sok z owoców derenia korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wspiera metabolizm oraz przywraca równowagę. Wzmacnia odporność i wykazuje właściwości antyoksydacyjne (chroniąc przed szkodliwym wpływem wolnych rodników).
Sok z derenia ma działanie zapierające, dlatego sprawdza się w łagodzeniu biegunek. Działa moczopędnie i przeciwzapalnie, dzięki czemu warto go stosować przy problemach z układem moczowym. Poprawia przemianę materii. Pobudza apetyt i przyspiesza rekonwalescencję.
Idealnie sprawdzi się jako baza do przygotowania nalewki - dereniówki!
© Szkółka Matysiak