Owoce pigwowca z naszej plantacji sprzedajemy już od kilku lat, rosną z dala od dróg i miast w zacisznym rejonie Lubelszczyzny, nieopodal urokliwego Kazimierza Dolnego i Nałęczowa - mamy stałych klientów i TY MOŻESZ DO NICH DOŁĄCZYĆ! Nie stosujemy na niej nawozów sztucznych ani oprysków chemicznych. Plantacja jest wyściółkowana co ogranicza wzrost chwastów i nie stwarza potrzeby stosowania środków chemicznych. Krzewy są nawadniane - dzięki czemu owoce są soczyste i pełne witamin. Warto pamiętać, że owoce pigwowca japońskiego nie przyjmują metali ciężkich - są od nich zupełnie wolne! Naturalnie mętny - zatrzymuje niemal wszystkie witaminy i wartości odżywcze świeżego owocu pigwowca. Posiada cukry wyłącznie naturalnie występujące w owocach. Łagodnie pasteryzowany (nie traci żadnych witamin), tak aby jak najdłużej zachował swoje walory smakowe i substancje odżywcze.
Jeden litr soku tłoczony jest z 2kg świeżych owoców.
Owoce pigwowca i pigwy możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych przetworów jest sok. Jego spożywanie może przynieść nam wiele korzyści dla zdrowia. Owoce pigwowca i pigwy mają w sobie bardzo dużą zawartość witaminy C – podobnie jak sok wyciśnięty z ich owoców. Wystarczy jedna porcja 100ml soku dziennie a dostarczymy naszemu organizmowi ogromną ilość naturalnej witaminy C, która uodparnia i wzmacnia nasz organizm. Oprócz tego zawierają sole mineralne, takie jak miedź, żelazo i potas, a także witaminy z grupy B i bardzo dużą ilość pektyn. Pigwowiec i pigwa dostarczy nam również cennych kwasów owocowych. Profity możemy czerpać też z olejków lotnych, dzięki którym owoce pigwowca i pigwy charakteryzują się tak intensywnym zapachem. Nalewki i soki z pigwowca oraz pigwy wspomogą nas przy przeziębieniu i grypie. Prekursorzy medycyny naturalnej od zawsze wykorzystywali owoce pigwowca i pigwy do leczenia dolegliwości gastrycznych. Zawarte w nich substancje, między innymi taniny, regulują pracę żołądka i jelit, działają przeciwwymiotnie, łagodzą zgagę, wzmacniają wątrobę i polepszają apetyt. Owoce pigwowca i pigwy oraz sok, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, doskonale działają na skórę, głównie chroniąc ją przed przedwczesnym starzeniem. Pijąc sok przeciwdziałamy również zachorowaniu na raka, nie tylko skóry.
Pigwowiec i pigwa - ZŁOTY OWOC RAJU - POLSKA CYTRYNA - łączy to co najlepsze z jabłoni, gruszy i cytryny. W formie surowej jest twardy i kwaśny. Za to do przetworów i soków nadaje się idealnie. Pigwowiec zasługuje na uwagę również ze względu na swoje właściwości lecznicze.
Poznaj je i dowiedz się, co zyskasz pijąc co dzień 100 ml soku (najlepiej na czczo):
- Jest naturalnym źródłem witaminy C
- Podnosi odporność - wygraj z przeziębieniem!
- Obniża cholesterol - pogromca tłuszczu!
- Znakomicie zastępuję cytynę
- Znakomity dodatek do napojów dietetycznych
- Źródło cennego błonnika pokarmowego
- Hamuję rozwój cukrzycy
- Wykazuje silne działanie przeciwwirusowe
- Skuteczne działanie przeciwbiegunkowe
- Przyspiesza przemianę materii oraz poprawia procesy trawienne
- Pektyny zawarte w soku ograniczają wchłanianie cukrów z pożywienia
- Przeciwutleniacze zawarte w soku skutecznie zapobiegają powstawaniu zmian nowotworowych
- Błonnik sprzyja usuwaniu toksyn oraz metali ciężkich z organizmu, natomiast przeciwutleniacze pomagają w walce z wolnymi rodnikami
© Szkółka Matysiak