Sok z żurawiny w medycynie ludowej stosowany był i jest na takie dolegliwości jak przeziębienie, angina, problemy żołądkowe, stany zapalne pęcherza i dróg moczowych oraz infekcje skórne o pochodzeniu grzybiczym lub bakteryjnym. Naturalnie mętny - zatrzymuje niemal wszystkie witaminy i wartości odżywcze świeżych owoców żurawiny. Posiada cukry wyłącznie naturalnie występujące w owocach. Łagodnie pasteryzowany w odpowiedniej temperaturze - tak aby jak najdłużej zachował swoje walory smakowe i substancje odżywcze.
Wartości odżywcze deklarowane na etykiecie, smak, zapach i kolor soku mogą zależeć od odmiany i stopnia dojrzałości owoców. Występujący osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może się rozwarstwiać. Zawiera jedynie cukry naturalnie występujące w owocach. Po otwarciu przechowywać w suchym i zacienionym miejscu w temp 2 do 18 stopni Celsjusza maksymalnie do 3 tygodni.
© Szkółka Matysiak