Dereń owoce w zalewie

Dereń owoce w zalewie

 

Wysyłka Wysyłamy w ciągu 2-3 dni
Dostawa Dostawa od 13,90 zł Dostawa lub odbiór osobisty
  • Owoce rosną z dala od dróg i miast w zacisznym rejonie Lubelszczyzny!
  • Na życzenie klienta przesyłamy przepisy!
  • Termin przydatności do spożycia: 9 miesięcy
  • Kraj pochodzenia owoców: Polska
  • Pojemność: 250ml
Cena: 12,00 zł 9,00 zł / szt
szt
Zamówienie telefoniczne: Zamówienie telefoniczne +48 693 192 736

Sok z Derenia 100% tłoczony 3L
149,00 zł 129,00 zł
Sok z Derenia 100% tłoczony 3L
Naturalny sok z derenia
Owoce Dereń jadalny Czerwony
35,00 zł
Owoce Dereń jadalny Czerwony
Świeże owoce
Owoce Dereń Jadalny Żółty
35,00 zł
Owoce Dereń Jadalny Żółty
Świeże owoce

Dereń jadalny - co powinniśmy wiedzieć?

Owoce odmian czerwonych służą przede wszystkim jako surowiec do sporządzania różnego rodzaju nalewek, konfitur lub jako dodatek do deserów. Zawierają cenne składniki odżywcze takie jak: cukry, pektyny oraz duże ilości witaminy P. Owoce w pełni dojrzałe doskonale nadają się do jedzenia na surowo (słodko-kwaśne) a także do wykonywania  przetworów takich jak  dżemy, konfitury. Można je kandyzować, niezastąpione do sporządzania domowych nalewek i win. Owoce derenia zawierają cenne składniki odżywcze takie jak: cukry, pektyny oraz duże ilości witaminy P. Owoce w pełni dojrzałe doskonale nadają się do jedzenia na surowo (słodko-kwaśne) a także do wykonywania przetworów takich jak dżemy, konfitury. Można je kandyzować, niezastąpiona do sporządzania domowych nalewek i win. Przede wszystkim owoce posiadają wiele związków mineralnych głównie, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku czy manganu. Dereń to także pektyny, cukry, garbniki, beta – karoten. Owoce, które ma dereń to również źródło witaminy C. Dereń ma także czerwoną odmianę, która zawiera antocyjany, czyli przeciwutleniacze z grupy flawinowych. Dereń to bogactwo żelaza, które jest podstawowym elementem hemoglobiny znajdującej się w erytrocytach odpowiedzialnych za transport tlenu do wszystkich komórek znajdujących się w ciele. Derenia z naszej plantacji sprzedajemy już od kilku lat mamy stałych klientów i TY MOŻESZ DO NICH DOŁĄCZYĆ!!!
Owoce po zerwaniu z drzewa dobrze jest przechować w przewiewnym pomieszczeniu przez 3-7 dni aż staną się miękkie i wtedy będą najbardziej słodkie i aromatyczne.

Dereń jadalny - właściwości lecznicze i zastosowanie derenia jadalnego

Dereń jadalny znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej m.in. jako środek zapobiegający i leczący anemię, dolegliwości żołądkowe, a także w chorobach nerek. Owoce zawierają wiele pierwiastków mineralnych, przede wszystkim żelaza, a także potasu, wapnia, fosforu, magnezu, cynku, miedzi i manganu, jak również beta-karoten, flawonoidy, kwasy organiczne (jabłkowy i chinowy), pektyny, garbniki i cukry (ok. 10-13 proc.). Są również bogatym źródłem witaminy C (średnio 100-200 mg w 100 g), a także P i A. Czerwone odmiany derenia są bogatym źródłem antocyjanów (przeciwutleniaczy z grupy związków flawonowych i barwników), których zawartość może wynieść ponad 900 mg/100g, przy czym w skórce jest ich 4,5-krotnie więcej niż w miąższu. Zaś w medycynie ludowej nalewka z owoców lub kwiatów derenia jadalnego znalazła zastosowanie jako skuteczny środek przeciwgorączkowy, na przeziębienie i podniesienie odporności organizmu. Słynna dereniówka jest traktowana także jako lek na podagrę. W medycynie niekonwencjonalnej okłady na czoło z wywaru z owoców derenia są stosowane w celu łagodzenia migren, a kąpiel z dodatkiem wywaru z kory i liści, by przynieść ulgę w bólach reumatycznych i artretyzmie (podagrze). Natomiast w stomatologii gałązki z derenia wykorzystywane są jako skuteczny środek do czyszczenia zębów. Współczesne badania naukowe dowiodły także, że antocyjany zawarte w owocach derenia jadalnego wykazują działanie przeciwnowotworowe, jak również skutecznie zapobiegają rozwojowi stanów zapalnych w organizmie. Ponadto wykazano, że wpływają na wzrost wydzielania insuliny. W medycynie ludowej nalewka z owoców lub kwiatów derenia jadalnego znalazła zastosowanie jako skuteczny środek przeciwgorączkowy, na przeziębienie i podniesienie odporności organizmu. Słynna dereniówka jest traktowana także jako lek na podagrę. W medycynie niekonwencjonalnej okłady na czoło z wywaru z owoców derenia są stosowane w celu łagodzenia migren, a kąpiel z dodatkiem wywaru z kory i liści, by przynieść ulgę w bólach reumatycznych i artretyzmie (podagrze). Natomiast w stomatologii gałązki z derenia wykorzystywane są jako skuteczny środek do czyszczenia zębów. Współczesne badania naukowe dowiodły także, że antocyjany zawarte w owocach derenia jadalnego wykazują działanie przeciwnowotworowe, jak również skutecznie zapobiegają rozwojowi stanów zapalnych w organizmie. Ponadto wykazano, że wpływają na wzrost wydzielania insuliny.

Owoce derenia jadalnego w szklanej butelce w zalewie cukrowej pasteryzowane!

Skład:

   - 85% dereń
   - 15% syrop cukrowy
Produkt pasteryzowany

Mogą Cię zainteresować

Miód wielokwiatowy 1,2 kg
Wysyłamy w ciągu 2-3 dni
50,00 zł 45,00 zł / szt

© Szkółka Matysiak

Oprogramowanie KQS.store : Realizacja: dotSell reklama sklepów internetowych