U nas kupisz świeżo zbierane owoce pigwowca japońskiego pochodzące z naszej rodzinnej plantacji opatrzonej certyfikatem EKO – jako nieliczni mamy prawo do używania nazwy „Ekologiczne owoce pigwowca japońskiego”!
Krzewy rosną z dala od dróg – w zacisznym i czystym regionie Lubelszczyzny. Uprawa jest bez pestycydów i środków chemicznych co potwierdza certyfikat EKO.
Plantacja posiada system nawadniania dzięki czemu owoce są dobrze wyrośnięte, soczyste i aromatyczne oraz posiadają dużo miąższu. Wyściółkowana jest agrowłókniną co wpływa pozytywnie na jakość owoców – są czyste i długo można je przechowywać. Świetnie nadają się na przetwory w tym soki, przeciery i dżemy. Zbierane są ręcznie i sortowane aby najładniejsze trafiły do sprzedaży. W sierpniu i wrześniu owoce pigwowca zbieramy na bieżąco według zapotrzebowania. Po sezonie dostępne są owoce przechowywane w warunkach chłodniczych.
Najlepiej przechowują się w chłodnych zaciemnionych miejscach lub w lodówce. W warunkach chłodniczych mogą być przechowywane nawet 3 miesiące.
Są kuliste o nieregularnym kształcie, często lekko pokarbowane. Rozmiar waha się od 3,5 do 5 cm. W pełni dojrzałe owoce są żółte – czasem lekko pomarańczowe, bardzo twarde (dojrzałe owoce nie stają się miękkie jak np.: jabłka lub śliwki) z cienką, lekko lepką skórką. Bardzo dobrze znoszą transport oraz przechowywanie.
Posiadają silny i trwały aromat, który jest wyczuwalny w okolicy plantacji. Można kilka owoców pozostawić w kuchni aby zapach wypełnił całe pomieszczenie. Smak owoców pigwowca jest specyficzny – bardzo kwaśny i nieco cierpki (kwasowość owoców pigwowca japońskiego wynosi od 3,5% do 4,5%). Z tego względu owoce pigwowca nie nadają się do spożycia na surowo. Pigwowiec nazywany jest polską cytryną!
Posiadaja dość duże gniazdo nasienne, którego należy pozbyć się przed przetworzeniem ponieważ ma gorzkawy posmak.
Owoce pigwowca przede wszystkim wykorzystuje się do przetworów:
✅ sok z pigwowca - jest bardzo kwaśny (pH 2,4-2,9, kwasowość 3,5-4,5%) i może być wykorzystany do przygotowania napojów, lemoniad lub jako naturalny składnik zakwaszający, zastępujący sok z cytryny. Z owoców uzyskuje się od 40 do 55% soku.
✅ syrop z pigwowca – słodki i kwaśny jednocześnie, idealny do herbaty i napojów
✅ nalewka tzw. pigwowcówka, która jest powszechnie znana i ceniona za pyszny smak. W zależności od ilości cukru można uzyskać pigwowcówkę słodką lub kwaśną
✅ nalewka "pestkówka" - przygotowywana z ziaren pigwowca, ma charakterystyczny migdałowy zapach oraz intensywny i mocny aromat - zalecamy zalewać alkoholem wysuszone pestki ponieważ posiadają duże ilości pektyny i nalewka ze świeżych pestek może zgęstnieć
✅ dżem i konfitura – ze względu na wysoką zawartość pektyn doskonale nadaje się do wyrobu dżemów i konfitur. Świetnie nadaje się do łączenia z innymi owocami np.: jabłkami, borówką, dynią czy aronią.
✅ przecier i puree - przetarte owoce pigwowca bez dodatku cukru są idealne do dżemów, musów, smoothie, deserów
✅ owoce kandyzowane lub suszone – mogą stanowić dodatek do ciast i deserów oraz dań
Mogą być wykorzystane jako dodatek do innych produktów. Pigwowiec poprawia właściwości sensoryczne i nadaje atrakcyjny, oryginalny smak i aromat. Jest dodawany do:
✅ herbat: zarówno surowy (krojony w plastry i zastępujący cytrynę), suszony lub w postaci soku
✅ jogurtów i twarogu - lemoniad i napojów
✅ lodów i deserów
✅ ciast: jako dodatek do nadzienia
✅ galaretek
✅ potraw mięsnych: zarówno jako dodatek (np.: zamiast żurawiny) jak i składnik marynat (ze względu na dużą kwasowość wpływa na kruszenie mięsa)
✅ dodatek do piw smakowych
Owoce pigwowca japońskiego to prawdziwa skarbnica zdrowia, ceniona w medycynie naturalnej od lat. Ich cierpko-kwaśny smak to zapowiedź potężnej dawki cennych składników: kwasy organiczne (jabłkowy, winowy, bursztynowy, cytrynowy, chinowy, chlorogenowy, kawowy, fumarowy i inne), pektyny witaminy (C, B1, B2), garbniki, flawonoidy, kwercetyna, antocyjany, karotenoidy. Nasiona pigwowca zawierają około 20% śluzów i nitrylozydy, głównie amigdalina (glikozydy cyjanogenne, witamina B17)
Bomba witaminy C: Pigwowiec ma 7 razy więcej witaminy C niż cytryna! Jej zawartość sięga nawet 92 mg na 100 g owoców, co czyni pigwowca jednym z jej najbogatszych naturalnych źródeł. Witamina C wspiera odporność, gojenie ran i wchłanianie żelaza.
Skarbnica antyoksydantów: Owoce są bogate w związki polifenolowe , które zwalczają wolne rodniki, działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i mogą odgrywać rolę w profilaktyce nowotworowej.
Wsparcie dla układu pokarmowego: Wysoka zawartość błonnika i pektyn (porównywalna do jabłek) korzystnie wpływa na pracę jelit, pomaga regulować poziom cholesterolu i glukozy oraz wspiera mikroflorę przewodu pokarmowego. Przy zaburzeniach trawienia zaleca się owoce pigwowca z miodem i octem dla pobudzenia apetytu.
Bogactwo minerałów: Pigwowiec japoński to cenne źródło składników mineralnych, zwłaszcza żelaza i molibdenu, a także potasu, magnezu, fosforu i cynku. Ze świeżych owoców sporządza się wyciąg, stosowany w przypadku niedokrwistości – zawiera żelazo.
Owoce pigwowca japońskiego są wykorzystywane w medycynie tradycyjnej w Azji Wschodniej. Suszone owoce pigwowca (nazywane Mugua) wykorzystuje się do przygotowania odwaru o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym - pomagającego w dolegliwościach reumatycznych, astmie i przeziębieniach. Przetwory – w tym sok - ze świeżych owoców stosowane są w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych oraz braku apetytu.
Zbieramy owoce na bieżąco według zapotrzebowania. Wysyłamy świeże i posortowane - najładniejsze trafiają do Was, a mniej dorodne zostaną wykorzystane do przygotowania soku tłoczonego z pigwowca japońskiego.
© Szkółka Matysiak