Prowadzimy rodzinną plantację derenia jadalnego. Zlokalizowana jest na Lubelszczyźnie z dala od dróg i przemysłu. Posiadamy certyfikat EKO, który dowodzi że owoce derenia przez nas sprzedawane są wolne od pestycydów, sztucznych nawozów i GMO.
Owoce derenia, które możecie kupić w naszym sklepie internetowym są przez nas ręcznie zbierane i sortowane dzięki czemu wysyłamy do Was najładniejsze owoce.
Nasza plantacja posiada system nawadniania co sprawia, że owoce niezależnie od pogody są zawsze pełne soku.
Na naszej plantacji owoce derenia jadalnego mają podłużny kształt podobny do łezki (spotykane są odmiany derenia o owocach owalnych). Dorastają do 4 cm długości. W pełni dojrzałe owoce mają intensywnie ciemnoczerwony kolor i są miękkie. W środku znajduje się stosunkowo duża podłużna pestka. W sprzedaży posiadamy także żółte owoce derenia jadalnego.
Dojrzałe owoce derenia jadalnego są słodkie z delikatną nutą cierpkości. Przypominają w smaku wiśnię i żurawinę. Są bardzo aromatyczne. Świeżo zerwane owoce zazwyczaj są lekko kwaśne i cierpkie ponieważ mają mniejsze stężenie cukrów niż kwasów organicznych. Dlatego zalecamy świeże owoce derenia umieścić w przewiewnym miejscu na kilka dni (zazwyczaj od 3 do 7) aby w pełni się dojrzały – staną się miękkie, a smak słodki. Można także je zamrozić co złagodzi ich smak.
Lekka kwaśność i cierpkość nadaje przetworom z derenia wytrawnego smaku co w naszej opinii jest cechą wyróżniającą ten owoc.
Owoce wykorzystywane są głównie w kuchni. Można z nich przygotować:
✅ dżemy, galaretki, konfitury, syropy, kompoty, soki
✅ nalewki i likiery: popularne "dereniówki" oraz aromatyczne likiery deserowe
✅ sosy do mięs: zwłaszcza do dziczyzny i serów, dereń nadaje niepowtarzalny lekko kwaskowy wytrawny smak
✅ kiszone owoce: tzw. polskie oliwki lub fałszywe oliwki — niedojrzałe owoce kiszone w solance są idealnym zamiennikiem oliwek, niedojrzałe owoce derenia mają lekko cierpki kwaskowy smak zbliżony do oliwek
✅ susz i herbata owocowa: suszone owoce można dodawać do mieszanek herbacianych
✅ nadzienia do ciast i słodyczy
Owoce derenia najlepiej przechowywać w chłodnym suchym miejscu np.: w piwniczce. Alternatywnie może to być lodówka. Nadają się do mrożenia – nie tracą smaku i zachowują składniki odżywcze.
Owoce derenia jadalnego oprócz walorów smakowych ceniony są za działania prozdrowotne. Jesteśmy zwolennikami zdrowego trybu życia dlatego zamieszczamy poniżej garść informacji przemawiających za spożywaniem owoców derenia.
✅ Leczenie niedokrwistości i anemii - owoc derenia to jedno z najbogatszych naturalnych źródeł żelaza oraz witaminy C. Regularne spożywanie wspiera produkcję hemoglobiny
✅ Działanie przeciwcukrzycowe – antocyjan zawarty w dereniu stymuluje wydzielanie insuliny
✅ Działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe - dzięki obecności irydoidów, flawonoidów oraz antocyjanów dereń wykazuje silne działanie przeciwzapalne, łagodzące objawy infekcji oraz gorączki
✅ Przeciwdziałanie biegunkom i poprawa trawienia - naturalny środek ściągający i zapierający przy biegunkach oraz niestrawności, pobudzają łaknienie i reguluje pracę układu pokarmowego
✅ Wsparcie układu moczowego - wykazują łagodne działanie moczopędne oraz przeciwzapalne w infekcjach układu moczowego
✅ Ochrona serca i naczyń krwionośnych - składniki bioaktywne derenia obniżają poziom cholesterolu, wspierają profilaktykę miażdżycy, działają ochronnie na serce, poprawiają krążenie i zapobiegają powstawaniu zakrzepów.
✅ Działanie przeciwcukrzycowe - ekstrakty z owoców derenia obniżają poziom glukozy we krwi, nasila działanie insuliny i mogą obniżać stężenie hemoglobiny glikowanej. Działanie potwierdzone zwłaszcza przy suplementacji u osób z cukrzycą typu 2.
Badania naukowe do których dotarliśmy łączą skład chemiczny derenia jadalnego z pozytywnym wpływem na organizm ludzki. Dwa główne kierunki:
Wsparcie kardiometaboliczne: związki zawarte w dereniu jadalnym mogą wspierać zdrowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Badania wykazały korzystny wpływ na profil lipidowy, w tym znaczące obniżenie poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów.
Działanie przeciwzapalne: połączenie antocyjanów i polifenoli wykazało znaczącą aktywność przeciwzapalną w modelach naukowych. Może pomóc w zwalczaniu przewlekłego, ogólnoustrojowego stanu zapalnego, uznawanego za czynnik przyczyniający się do wielu współczesnych problemów zdrowotnych.
Chcemy zwrócić uwagę na irydoidy (kwas loganowy), który ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, wspierające układ odpornościowy oraz chroni komórki nerwowe (profilaktyka chorób neurodegeneracyjnych takicj jak Parkinson czy Alzhaimer), a owoce derenia wyróżniają się na tle innych popularnych owoców pod względem zawartości tej substancji. Badania na polskich odmianach derenia jadalnego wykazały zawartość tego związku w granicach od 247 do 329 mg na 100 g suchej masy owoców. W przypadku innych owoców tj. jabłka, wiśnie czy borówki ten związek jest w ilości niewykrywalnej w standardowych badaniach. Sprawia to, że owoce derenia są tak wartościowe.
🔴 Witaminy:
✅ Witamina C – wysoka zawartość witaminy C, nawet 100–200 mg/100 g owoców
✅ Witamina A (beta-karoten)
✅ Witamina E – działanie antyoksydacyjne
✅ Witamina K – wpływa na krzepnięcie krwi
✅ Witamina P (rutyna) – uszczelnia naczynia krwionośne
✅ Witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6, kwas foliowy
🔴 Związki bioaktywne
✅ Flawonoidy – silne antyoksydanty (np. rutyna, kwercetyna)
✅ Antocyjany – barwniki i przeciwutleniacze
✅ Kwasy organiczne (jabłkowy, chinowy)
✅ Garbniki – działanie ściągające, przeciwbiegunkowe
✅ Irydoidy – działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe
✅ Beta-karoten – prekursor witaminy A
🔴 Mikroskładniki mineralne
✅ Żelazo – niezbędne dla hemoglobiny, zapobiega anemii
✅ Cynk – wspiera odporność
✅ Miedź – wpływa na pracę układu nerwowego
✅ Mangan – aktywuje enzymy
✅ Fosfor – budulec kości
✅ Wapń – niezbędny do budowy kości
✅ Potas – kluczowy dla pracy serca i mięśni
✅ Magnez – wspiera układ nerwowy, mięśnie
✅ Sód – równowaga wodno-elektrolitowa
🔴 Makroskładniki
Poniżej zamieszczamy linki do badań owoców derenia pod kątem działania prozdrowotnego:
Tytuł:Iridoids and anthocyanins in cornelian cherry (Cornus mas L.) cultivars
Tytuł:Cornelian Cherry (Cornus mas L.) Iridoid and Anthocyanin-Rich Extract Reduces Various Oxidation, Inflammation, and Adhesion Markers in a Cholesterol-Rich Diet Rabbit Model
Tytuł:The effects of cornelian cherry supplementation on the lipid profiles in rats: A systematic review and meta-analysis
Tytuł:Antihyperglycemic and insulin secretagogue effects of cyanidin-3-O-galactoside and other anthocyanins from fruits (badanie obejmujące antocyjany z C. mas)
© Szkółka Matysiak