Darmowa przesyłkaDarmowa przesyłka dla zamówień od 150 zł
Gratis do zamówień
GRATISOWY produkt do wyboru dla zamówień od 80zł (lista gratisowych produktów dostępna w koszyku)
Teraz nowa cena!

Owoce Pigwowca Japońskiego

Owoce Pigwowca Japońskiego
Wysyłka Chwilowy brak
Dostawa Dostawa od 14,99 zł Dostawa lub odbiór osobisty
  • Certyfikat EKO: PL-EKO-02.616-0014298.2024.001
  • Nasza plantacja jest z dala od dróg w zacisznym i czystym rejonie Lubelszczyzny!
  • Plantacja z nawadnieniem = mega soczyste owoce!
  • Świeżo zbierane
  • Ręcznie zbierane i sortowane
  • Na życzenie klienta przesyłamy przepisy!
Cena: 20,00 zł 15,00 zł / kg
kg
Zamówienie telefoniczne: Zamówienie telefoniczne 533 585 532
Najniższa cena z 30 dni: 20,00 zł

Sok z Pigwowca Japońskiego 100% Naturalny Tłoczony
12,00 zł 9,90 zł
Sok z Pigwowca Japońskiego 100% Naturalny Tłoczony
Naturalny sok tłoczony
Sok z Derenia 100% tłoczony 3L
149,00 zł
Sok z Derenia 100% tłoczony 3L
Naturalny sok z derenia
Owoce pigwowca Extra
25,00 zł
Owoce pigwowca Extra
Świeże owoce
Pigwowiec owoce krojone
30,00 zł
Pigwowiec owoce krojone
Owoce krojone

Ekologiczne owoce pigwowca

U nas kupisz świeżo zbierane owoce pigwowca japońskiego pochodzące z naszej rodzinnej plantacji opatrzonej certyfikatem EKO – jako nieliczni mamy prawo do używania nazwy „Ekologiczne owoce pigwowca japońskiego”! 

Krzewy rosną z dala od dróg – w zacisznym i czystym regionie Lubelszczyzny. Uprawa jest bez pestycydów i środków chemicznych co potwierdza certyfikat EKO.

Plantacja posiada system nawadniania dzięki czemu owoce są dobrze wyrośnięte, soczyste i aromatyczne oraz posiadają dużo miąższu. Wyściółkowana jest agrowłókniną co wpływa pozytywnie na jakość owoców – są czyste i długo można je przechowywać. Świetnie nadają się na przetwory w tym soki, przeciery i dżemy. Zbierane są ręcznie i sortowane aby najładniejsze trafiły do sprzedaży. W sierpniu i wrześniu owoce pigwowca zbieramy na bieżąco według zapotrzebowania. Po sezonie dostępne są owoce przechowywane w warunkach chłodniczych.

🟡 Przechowywanie owoców pigwowca

Najlepiej przechowują się w chłodnych zaciemnionych miejscach lub w lodówce. W warunkach chłodniczych mogą być przechowywane nawet 3 miesiące.

 

Przekrojony owoc pigwowca japońskiego Miąższ i gniazdo nasienne

🟡 Jak wyglądają owoce pigwowca japońskiego

Są kuliste o nieregularnym kształcie, często lekko pokarbowane. Rozmiar waha się od 3,5 do 5 cm. W pełni dojrzałe owoce są żółte – czasem lekko pomarańczowe, bardzo twarde (dojrzałe owoce nie stają się miękkie jak np.: jabłka lub śliwki) z cienką, lekko lepką skórką. Bardzo dobrze znoszą transport oraz przechowywanie.

Posiadają silny i trwały aromat, który jest wyczuwalny w okolicy plantacji. Można kilka owoców pozostawić w kuchni aby zapach wypełnił całe pomieszczenie. Smak owoców pigwowca jest specyficzny – bardzo kwaśny i nieco cierpki (kwasowość owoców pigwowca japońskiego wynosi od 3,5% do 4,5%).  Z tego względu owoce pigwowca nie nadają się do spożycia na surowo. Pigwowiec nazywany jest polską cytryną!
Posiadaja dość duże gniazdo nasienne, którego należy pozbyć się przed przetworzeniem ponieważ ma gorzkawy posmak.

 

Lemoniada z pigwowca japońskiego

🟡 Do czego wykorzystać owoce pigwowca japońskiego

Owoce pigwowca przede wszystkim wykorzystuje się do przetworów:
sok z pigwowca - jest bardzo kwaśny (pH 2,4-2,9, kwasowość 3,5-4,5%) i może być wykorzystany do przygotowania napojów, lemoniad lub jako naturalny składnik zakwaszający, zastępujący sok z cytryny. Z owoców uzyskuje się od 40 do 55% soku.
syrop z pigwowca – słodki i kwaśny jednocześnie, idealny do herbaty i napojów
 nalewka tzw. pigwowcówka, która jest powszechnie znana i ceniona za pyszny smak. W zależności od ilości cukru można uzyskać pigwowcówkę słodką lub kwaśną
nalewka "pestkówka" - przygotowywana z ziaren pigwowca, ma charakterystyczny migdałowy zapach oraz intensywny i mocny aromat - zalecamy zalewać alkoholem wysuszone pestki ponieważ posiadają duże ilości pektyny i nalewka ze świeżych pestek może zgęstnieć
dżem i konfitura – ze względu na wysoką zawartość pektyn doskonale nadaje się do wyrobu dżemów i konfitur. Świetnie nadaje się do łączenia z innymi owocami np.: jabłkami, borówką, dynią czy aronią.
przecier i puree - przetarte owoce pigwowca bez dodatku cukru są idealne do dżemów, musów, smoothie, deserów
owoce kandyzowane lub suszone – mogą stanowić dodatek do ciast i deserów oraz dań

Mogą być wykorzystane jako dodatek do innych produktów. Pigwowiec poprawia właściwości sensoryczne i nadaje atrakcyjny, oryginalny smak i aromat. Jest dodawany do:
herbat: zarówno surowy (krojony w plastry i zastępujący cytrynę), suszony lub w postaci soku
jogurtów i twarogu - lemoniad i napojów
lodów i deserów
ciast: jako dodatek do nadzienia
galaretek
potraw mięsnych: zarówno jako dodatek (np.: zamiast żurawiny) jak i składnik marynat (ze względu na dużą kwasowość wpływa na kruszenie mięsa)
dodatek do piw smakowych

 

🟡 Wartości odżywcze oraz cenne składniki zawarte w owocach pigwowca japońskiego

Owoce pigwowca japońskiego to prawdziwa skarbnica zdrowia, ceniona w medycynie naturalnej od lat. Ich cierpko-kwaśny smak to zapowiedź potężnej dawki cennych składników: kwasy organiczne (jabłkowy, winowy, bursztynowy, cytrynowy, chinowy, chlorogenowy, kawowy, fumarowy i inne), pektyny witaminy (C, B1, B2), garbniki, flawonoidy, kwercetyna, antocyjany, karotenoidy. Nasiona pigwowca zawierają około 20% śluzów i nitrylozydy, głównie amigdalina (glikozydy cyjanogenne, witamina B17)

Bomba witaminy C: Pigwowiec ma 7 razy więcej witaminy C niż cytryna! Jej zawartość sięga nawet 92 mg na 100 g owoców, co czyni pigwowca jednym z jej najbogatszych naturalnych źródeł. Witamina C wspiera odporność, gojenie ran i wchłanianie żelaza.

Skarbnica antyoksydantów: Owoce są bogate w związki polifenolowe , które zwalczają wolne rodniki, działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i mogą odgrywać rolę w profilaktyce nowotworowej.

Wsparcie dla układu pokarmowego: Wysoka zawartość błonnika i pektyn (porównywalna do jabłek) korzystnie wpływa na pracę jelit, pomaga regulować poziom cholesterolu i glukozy oraz wspiera mikroflorę przewodu pokarmowego. Przy zaburzeniach trawienia zaleca się owoce pigwowca z miodem i octem dla pobudzenia apetytu.

Bogactwo minerałów: Pigwowiec japoński to cenne źródło składników mineralnych, zwłaszcza żelaza i molibdenu, a także potasu, magnezu, fosforu i cynku. Ze świeżych owoców sporządza się wyciąg, stosowany w przypadku niedokrwistości – zawiera żelazo.

Owoce pigwowca japońskiego są wykorzystywane w medycynie tradycyjnej w Azji Wschodniej. Suszone owoce pigwowca (nazywane Mugua) wykorzystuje się do przygotowania odwaru o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym - pomagającego w dolegliwościach reumatycznych, astmie i przeziębieniach. Przetwory – w tym sok - ze świeżych owoców stosowane są w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych oraz braku apetytu.


🟡 Ekologiczna plantacja pigwowca japońskiego

Pigwowiec japoński z plantacji z certyfikatem EKO Pigwowiec japoński z plantacji z certyfikatem EKO Pigwowiec japoński z plantacji z certyfikatem EKO Pigwowiec japoński z plantacji z certyfikatem EKO Pigwowiec japoński z plantacji z certyfikatem EKO Pigwowiec japoński z plantacji z certyfikatem EKO

🟡 Owoce pigwowca prosto z plantacji to dobra cena i świeży zbiór

Zbieramy owoce na bieżąco według zapotrzebowania. Wysyłamy świeże i posortowane - najładniejsze trafiają do Was, a mniej dorodne zostaną wykorzystane do przygotowania soku tłoczonego z pigwowca japońskiego.

Mogą Cię zainteresować

Berberys jadalny świeże owoce
Chwilowy brak
Świeże owoce
15,00 / szt
Owoce Pigwowca Japońskiego 2 klasa
Chwilowy brak
Świeże owoce
12,00 / kg
Owoce Pigwowca Japońskiego drobne
Chwilowy brak
Świeże owoce
15,00 / kg
Dynia Hokkaido świeże owoce
Chwilowy brak
Świeże owoce
5,00 / kg
Owoce Dereń jadalny Czerwony
Chwilowy brak
Świeże owoce - mrożone
35,00 / kg

© Szkółka Matysiak

Oprogramowanie KQS.store : Realizacja: dotSell reklama sklepów internetowych